Митинг-концерт тази неделя

25 февруари 2010 г.
НЕ НА ГМО В БЪЛГАРИЯ

Тази неделя, 28 февруари 2010г., пред Храм-паметник „Св.Александър Невски” от 12 до 15 часа ще се проведе голям митинг-концерт под надслов:
„За България свободна от ГМО!
Да съхраним земята си чиста и да пазим здравето на нашите деца!”

Това е поредната гражданска инициатива на родители, подкрепена от фермери, зърнопроизводители, пчелари, биоземеделци, учени и природозащитници.
Протестът е насочен срещу промени на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), които биха позволили освобождаване в околна среда или отглеждане на ГМО в България.

Ние настояваме:
- българските власти да изпълнят препоръките на европейската комисия и да изработят и представят на българското общество политически документ - НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ за развитие на държавна политика и приоритети, която да утвърди България като свободна от ГМО територия;
-незабавно да се създаде екип с широко гражданско участие за изработването на този документ.

Инициативата е изцяло гражданска и е доказателство за товa, че българските граждани отстояват правото си на живот и поминък в страната си и бъдещето на децата си в нея.
На митинга ще вкусите родна българска продукция: зърно, мед, вино, билки, зеленчуци, хлебни и сладкарски произведения от производители на традиционни български сортове, с методите на традиционно и био земеделие.
В подкрепа на каузата, в митинга ще вземат активно участие и известни български писатели, художници, актьори, спортисти, лекари, учени.

Засега участие в концерта са потвърдили Елица Тодорова и Стунджи, Камелия Тодорова, Коцето – Калки, Теди Кацарова, Поли Генова, Христо Караславов, Мартин Костадинов, женски народен хор „Елица”, детски хор „Бон – Бон”, вокално студио „Dstars”, Влади Въргала и други. Всички изпълнители участват напълно безплатно в подкрепа на идеята .

Обнадеждаващо...

18 февруари 2010 г.
НЕ НА ГМО В БЪЛГАРИЯ

Днес на второ четене на законопроекта, парламентарната комисия по околната среда реши да се съобрази с нашите искания и да запази изискването за неотглеждане на ГМО култури в 30-километровата буферна зона от териториите "Натура 2000". Също така остават забраните за отглеждане на ГМО плодове, пшеница, тютюн, лоза, памук и маслодайна роза.
Има и някои интересни нововъдения. Например автоматичното пренасяне на всички ГМО-ограничителни решения, взети от други европейски страни, по силата на предпазната клауза. Както и в случай, че допусне ГМО-посеви в 30-километровия буфер около защитените зони и територии или насаждения със забранените за отглеждане ГМО-разновидности на пшеницата, плодове, зеленчуци и др. министърът на околната среда ще подлежи на наказание между 300 хиляди и 1 милион лева.
Отделно, надписите за съдържание на ГМО върху етикетите на продуктите ще трябва бъдат два пъти по-големи от останалата част на надписите.

Остава само да стискаме палци законопроектът да бъде успешно гласуван в този му вид, но и да бъдем нащрек за евентуални промени в последния момент, защото такива са възможни!

Общонационален протест срещу ГМО

10 февруари 2010 г.
НЕ НА ГМО В БЪЛГАРИЯ

Наслушахме се на полуистини и откровени лъжи, изречени в името да се прокарат измененията в закона за ГМО. Последното предложение (налагане на петгодишен мораториум) сполучливо беше наречено хвърялне на прах в очите.
Не, ние не можем да се примирим такова национално предателство да бъде прието, та дори и за влизането му в сила да има отсрочка!
Четвъртък, 11.02.2010, е денят, в който в цяла България започват протести срещу опитите на властимащите да прокарат некачествен закон, допускащ разпространение и пускане на пазара на ГМО.
За Чиста земя! Здрава храна! България свободна от ГМО!

София:
14:00 - 17:00 ч.
Площад "Независимост' (карето между Министерски съвет и Президентството)

Пловдив:
16:30 - 18:30 ч
Площад Стефан Стамболов / на Копчетата (до фонтана пред община Пловдив)

Варна:
16:00 - 18:30 ч
Пред областна управа - Варна (ул.Преслав 26)

Русе:
16:00 ч. - тръгване на шествието
Пред "Вазата"

Велико Търново:
13:00 - 15:00 ч.
пред факултета по изобразителни изкуства (срещу Централна Поща)

Вземете децата, роднините и приятелите си!!!

Нов протест тази неделя

29 януари 2010 г.
НЕ НА ГМО В БЪЛГАРИЯ

Заповядайте на гражданска демонстрация под надслов:
ЗА ЧИСТА ХРАНА, ЗА ЗДРАВА ЗЕМЯ! БЪЛГАРИЯ - СВОБОДНА ОТ ГМО!
На 31 януари, неделя, 12.00 – 14.00 ч.
Събиране на участниците между 12.00 и 12.30 ч. в градинката пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, демонстрация-шествие между 12.30 и 13.10 ч. по описания маршрут и митинг на крайната точка, градинката до Народното събрание, между 13.10 и 14.00 ч.

Маршрут: Начална точка на шествието - градинката пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Оттам шествието тръгва наляво по ул. „Шипка” и се придвижва направо до края на Докторската градина, където завива надясно по ул. „Сан Стефано”. Шествието продължава надолу по ул. „Сан Стефано” до сградата на Българската национална телевизия, където ще има кратък престой. След това шествието продължава до края на ул. „Сан Стефано” и оттам надясно по локалното платно на бул. „Цар Освободител”. Придвижва се покрай сградата на Софийския университет до пешеходната пътека на кръстовището на бул. „Васил Левски” и ул. „Шипка”. Оттам шествието пресича пешеходната пътека и завършва в градинката до Народното събрание. На крайната точка ще се състои кратък митинг и информационна среща за генно-модифицираните организми.
Материали: плакати, свирки, тъпани, мегафони
Организатори: Коалиция „За Да Остане Природа в България” и Инициативен комитет на родители от форум „BG-MAMMA”.

Покани и приятели!!!

Картички за Зелена България

28 януари 2010 г.
Зелена България

Скъпи приятели,
нека засипем г-н Бойко Борисов с картички, повтарящи неговата прекрасна идея за ЗЕЛЕНА България — с чиста храна, земя, природа (и чисти гени, нали?)!
Картичките да бъдат красиви изгледи от нашата Родина, снимки или ръчно нарисувани. Текстът да бъде позитивно послание, вик за спасение.
Например: Г-н Премиер, Вие можете да спасите нашите поля, нашата българска роза, нашите билки, нашите деца.
Изпращайте ги на адрес:
гр. София 1164 пощенска кутия №38 Срокът за получаване е 02 - 03 февруари!
Ние ще ги съберем и ще поканим телевизионна медия да отрази връчването им! Можете да ги нарисувате лично, с децата си. Можете да "произведете" десетки и стотици и да ги донесете директно в пощенската кутия! (Намира се на площад „Журналист”, в кв.”Лозенец”)

Нека обединим всичките си надежди и ги изпратим с цялата си положителна мисъл, с вяра в бъдещето на нашата Родина!

Какво се случи на протеста

27 януари 2010 г.
НЕ НА ГМО В БЪЛГАРИЯ

На 13.01.2010 г. българският парламент прие на първо четене Закон за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми. С него отпаднаха всички бариери и ограничения за съзнателно освобождаване на ГМО в околната среда на България.
Отпаднаха всички забрани, защитаващи до момента българската маслодайна роза, българската лоза, пшеница, тютюн, зеленчуци и овошки.
Отпадна защитата на зоните от Натура 2000 заедно с прилежащите им 30 километра буферна зона. Отпадна и защитата на българското биологично земеделие.
Това се случи, въпреки организирания пред Народното събрание протест, на който се събраха повече от 300 души, за да изразят неодобрението си от промените в закона. Представители на инициативния комитет на родители и граждани против ГМО, Българската национална асоциация на потребителите, Асоциация на фермерите и на екологичните организации разговаряха с представители на управляващата партия и на МОСВ в сградата на парламента, които обещаха много неща. Обещаха, че ще работят върху прецизиране на текстовете до второ четене на закона и че ще запазят спорните чл.52(2), 79 и 80, ограничаващи до момента свободното пускане на ГМО в околната среда.

Снимки от протеста

Безспорно един от най-важните текстове от досегашния закон е забраната за освобождаване на ГМО в 30-километровата буферна зона около Натура 2000. Очертавайки такъв широк пояс около защитените територии на практика не остава достатъчно голяма земеделска земя, която да представлява апетит за корпорациите – производителки на ГМО семена.
Безпокои ни, обаче, фактът, че представители на МОСВ и на управляващата партия не са единни в изказванията си. Едни обещаха, че ще запазят 30-те километра буфер, други твърдят, че това е невъзможно, според изискванията на евро директивите.
Нашият прочит на евро директивите, обаче, е друг. А именно - защитата на околната среда, традиционните местни сортове и екологичното земеделие са в сферата на самостоятелната държавна политика. И ние ще настояваме до последно те да бъдат приоритет на държавата.

Готви се за нов протест!!!

Ела на протеста пред Народното Събрание

06 януари 2010 г.
НЕ НА ГМО В БЪЛГАРИЯ

Протестът пред Народното събрание ще се проведе в сряда 13-ти януари, от 11:30 ч. до 13:00 ч.
Място: До северния вход на Народното събрание, в градинката между Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, Националната художествена академия и Народното събрание.

 • Ще настояваме да не се приемат предвидените промени в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО).
 • Ще връчим отворени писма и петиции.
 • Ще осъществим разговор с депутати от Комисията по земеделие и гори и Комисията по околна среда и води.

Покани и приятели!!!

Да спрем нашествието на ГМО в България

04 януари 2010 г.
НЕ НА ГМО В БЪЛГАРИЯ

След като с общи усилия проектът за флуорирането на водата в България беше спрян, днес ГРАЖДАНИ.ЕU отново се обръща към всички с молба за съдействие — заедно да спрем узаконяването на ГМО-нашествието.

Ако и ти си убеден, че България може и трябва да остане зона, свободна от ГМО, моля те помогни ни:

 • като подкрепиш петицията, която ще изпратим до онези, които взимат решения
 • като споделиш пред своите колеги, приятели, роднини
 • като накараш повече хора да научат за тази кампания — можеш да им изпратиш линк до този сайт
 • като откажеш да купуваш продукти, за които знаеш, че съдържат ГМО, а където се съмняваш — да изискаш писмен отговор от производителя.
 • като се свържеш със своя депутат и стигнеш до неговите ум и сърце — всеки би го заболяло, когато разбере, че има риск за здравето на децата му и него самия
 • като дойдеш на протеста пред Народното събрание на 13.01.2010 г. (допълнително ще уточним часа и програмата)

Благодарим за отделеното време!

Отговор от омбудсмана

08 януари 2009 г.
НЕ НА ФЛУОРА

В началото на декември получихме отговор и от омбудсмана, в който се подчертава, че решенията на Комисията по здравеопазването към НС нямат задължителен характер и че до момента програмата не е предвидена в Държавния бюджет за 2009 година.

вижте отговора

Отговор от Министерския съвет

28 ноември 2008 г.
НЕ НА ФЛУОРА

Днес, в отговор на петицията, получихме от кабинета на министър-председателя следната обнадеждаваща вест:

Уважаеми господин Baнчeв,

По повод писмото Ви до министър-председателя поискахме подробно становище на Министерството на здравеопазването. От министерството ни информираха, че със заповед на министър Желев е създадена работна група. Задачата и е да преработи предложената от Българския зъболекарски съюз Национална програма за профилактика на оралните заболявания на децата от 0 до 18 г. в Република България (2009-2014г.). Към момента работната група е изготвила окончателен вариант, които ще бъде изпратен за съгласуване с другите министерства и след това ще се внесе за приемане в Министерския съвет.

В окончателния вариант на проекта не се предвижда флуориране на питейната вода. Водоснабдителната система в България, в т.ч. и в София, не е оборудвана и пригодена за флуориране на питейната вода. Съществуват обективни предпоставки за невъзможност прецизно да се дозира и поддържа съдържанието на флуорид в питейната вода във водоснабдителните системи. Границата между полезния и вредния ефект на флуора е изключително тясна (0,7-1 mg\l). По тази причина флуорирането на питейна вода е вече отхвърлена практика в страните от ЕС. Изключение правят Ирландия и частично Англия и Уелс.

Таня Лилова
експерт в кабинета на министър-председателя

Събирането на подписи приключи

30 септември 2008 г.
НЕ НА ФЛУОРА

Събирането на подписи за кампанията против флуориране на питейната вода приключи. Предстои внасяне на петицията във ведомствата на съответните институции. От началото на кампанията досега събрахме над 4200 потвърдени гласа, което още веднъж доказва, че темата не само вълнува мнозина, но и че има хора, които искат и вярват, че могат да променят нещата!
Надяваме се, това да са разбрали и авторите на „Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 години в Република България”, от които очакваме преработване на програмата.
Очаквайте още информация и новини относно развитието кампанията, а междувременно очакваме Вашите идеи за нови кампании в секцията ни Контакти.

Флуорното мляко в детските градини

20 март 2008 г.
НЕ НА ФЛУОРА

В началото на януари 2008 г. инициативни родители от Варна разбират от медиите за включеното в менюто на малчуганите флуорирано мляко. Как, кога, колко и защо, са въпроси, на които се оказва, че персоналът на детските градини не е в състояние да отговори... Съществува оскъдна и едностранчива информация относно флуорната профилактика, на единици места. Но и там личен избор няма!
Оказа се, че съществуват и други нарушения, освен тези на правата на пациентите. Подобна масова профилактика не предполага така важния, според лекарите, индивидуален подход. Не се отчитат потенциалните рискове от предозиране, които са реална опасност поради тесния терапевтичен спектър на флуоридите. Да не говорим, че от 3 години контролен орган няма.

прочети цялата статия

Флуорната профилактика

15 декември 2007 г.
НЕ НА ФЛУОРА

Знаеше ли, че скоро държавата ще започне да харчи 15 милиона лева годишно, за да замърсява питейната вода с химикали, под претекст, че така ще ни предпазват от кариеси? Ще се използва флуориране на питейната вода — практика, която цивилизованите държави отдавна отхвърлиха поради съмнителните резултати, финансовата неефективност, отрицателния ефект върху околната среда и рисковете за здравето.

Този проект е вече одобрен от парламентарната Комисия по здравеопазването! Сега е въпрос на време да се реши дали ще се намерят въпросните пари от бюджета за 2008 или програмата ще изчака една година, докато приемат следващия бюджет. Никой не говори за рисковете, никой не говори за това, че Европа отдавна не замърсява питейната си вода, никой не говори за нашето право да откажем всяка една медицинска интервенция.

Дали става дума за благородна кауза или това е поредният опит на някой да спечели за сметка на всички нас и нашето здраве?

Ние не сме съгласни това да се случва с нас — тук, в България! Нито сега, нито занапред! Ето защо подехме тази кампания и ако споделяш нашето несъгласие, можеш да се включиш и ти:

 • като подкрепиш петицията, която ще изпратим до онези, които взимат решения
 • като се запознаеш с малко допълнителна информация за флуорирането
 • като споделиш пред своите колеги, приятели, роднини
 • като накараш повече хора да научат за тази кампания — можеш да им изпратиш линк до този сайт
 • като повярваш, че в България подобни безумия могат и трябва да бъдат спрени :)

Благодарим за отделеното време!

ГРАЖДАНИ.EU — за гражданското общество в България

ГРАЖДАНИ.EU е неформална организация, целяща да изгради и засили позициите на гражданското общество в България. Да привлича общественото внимание към процеси и събития, незачитащи правата и интересите на българските граждани. Да се бори срещу безразличието и безнаказаността, нетолерантността и дискриминацията, агресията и страха.

Ние искаме да покажем, че България може да има и трябва да има гражданско общество, чийто глас да се чува, чиито действия да носят резултати. Вярваме, че всички ние трябва окрито да заявяваме своята позиция и да я отстояваме, за да помогнем на България да се превърне в държавата, в която искаме да останем и ние, и нашите деца.

Текуща кампания

НЕ НА ГМО В БЪЛГАРИЯ

Ние казваме  СПРЕТЕ ГМО  нашествието в България! Подкрепете нашата петиция...Кампанията подкрепят