Флуорното мляко в детските градини

В началото на януари 2008 г. инициативни родители от Варна разбират от медиите за включеното в менюто на малчуганите флуорирано мляко. Как, кога, колко и защо, са въпроси, на които се оказва, че персоналът на детските градини не е в състояние да отговори... Съществува оскъдна и едностранчива информация относно флуорната профилактика, на единици места. Но и там личен избор няма!
Оказа се, че съществуват и други нарушения, освен тези на правата на пациентите. Подобна масова профилактика не предполага така важния, според лекарите, индивидуален подход. Не се отчитат потенциалните рискове от предозиране, които са реална опасност поради тесния терапевтичен спектър на флуоридите. Да не говорим, че от 3 години контролен орган няма.

Абсурдите на флуорирането на водата

Флуорирането на водата е Американски феномен. Стартира по времето когато тръбопроводите са от азбест, олово се добавя към горивото, трансформаторите се пълнят с полихлорирани бифенили, а ДДТ се смята за толкова „безвредно и ефективно”, че официално и без никакви опасения се използва дори за децата. Един по един, всеки един от тези химикали биват забранени, но флуорирането не се премахва.

Примери за остро натравяне с флуорирана питейна вода

Множество примери за флуоридни натравяния в САЩ, причинени от човешка грешка или техническа неизправност.
И един риторичен въпрос: Щом в Щатите има толкова много инциденти, ще може ли някой да ни гарантира, че това няма как да стане в България?

Позиции на европейските власти, отговарящи за здравето, водите и околната среда по отношение на флуорирането на водите

Единствените 3 западноевропейски държави, в които все още се флуорира водата, са Ирландия (100%), Испания(10%) и Обединеното Кралство (11%). Ето какви са официални позиции на някои от останалите европейските държави по повод флуорирането на питейната вода.

Увеличава ли флуорирането риска от рак на костите?

Пиенето на флуорирана вода води до увеличен риск от развитието на рак на костите при момчета.

Ново предупреждение относно употребата на флуориди при бебета

Американската Стоматологична Асоциация (ADA) напътства: Има ли добавени флуориди във вашата питейна вода? Ако това е така, дръжте я настрана от бебетата под 1 година.

Флуориди и бъбреци — последствията за здравето

Хората с бъбречни заболявания имат намалена способност да отделят флуоридите чрез урината и са изложени на риск от развиване на флуороза дори при нормално препоръчваните нива от 0,7 – 1,2 ppm флуорид.

„Флуорирането на питейната вода е остаряла практика”, д-р Арвид Карлсон - носител на Нобелова награда

На 4 октомври 2005 г. двама членове на Fluoride Action Network, Майкъл Конет и Крис Нюрат, отпътуват за Гьотеборг, Швеция, за да интервюират д-р Арвид Карлсон, прочут фармаколог от Гьотеборгския Университет и скорошен носител на Нобелова награда по медицина и физиология. В голяма степен благодарение на неговите усилия Швеция изоставя идеята за флуориране на питейната вода.

Приключила кампания

НЕ НА ФЛУОРА

Кажете  НЕ НА ФЛУОРА  в питейната вода! Подкрепете нашата петиция...Кампанията подкрепиха